Commémoration de ΟΧΙ
du 28 Octobre 1940
 
 

Communauté Hellénique de Paris et des Environs
Tel : 01 47 04 67 89

 

Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων
Τηλ : 00 331 47 04 67 89

 

 

Θεοφιλέστατε Μητροπολίτη Ρηγείου κ.κ Ειρηναίε, εξοχότατη πρέσβη της Ελλάδος στη Γαλλία κα Μαρία Θεοφίλη, εξοχότατε πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάριε Λυσσιώτη, Mme la Maire du 5ème arrondissement de Paris ; Mme Florence Berthout ; qui nous accueille ici toujours avec autant de gentillesse, - Αγαπητέ κύριεπρόξενε της Ελλαδας, Ιάσωνα Κασσελάκη, αγαπητέ κύριε πρόξενε της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι, αγαπητά παιδιά,
Σε λίγο θα ακούσουμε τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας από την κυρία Κατερίνα Δασκαλάκη που πριν από λίγους μήνες ήταν η πρέσβης μας στην Ελληνική  αντιπροσωπεία της Ουνεσκο, δημοσιογράφος, Ευροβουλευτής, δεν υπάρχει ανάγκη να την παρουσιάσω περισσότερο στο Παρισινό κοινό.

Εγώ θα αρκεστώ σε δυό λόγια για τη ιστορική αυτή στιγμή, η οποία μας δίνει την ευκαιρία να ξαναζωντανέψουμε την εντυπωσιακή πράξη της άρνησης, το ομόφωνο όχι με το οποίο η Ελλάδα έδωσε ζωντανό παράδειγμα ελπίδας και αντίστασης σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Να θυμηθούμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής στην γενηά εκείνη ανδρών, γυναικών και παιδιών που δημιούργησαν για μας χρυσές υποθήκες, γράφοντας ανεκτίμητες σελίδες ηρωισμού, αυταπάρνησης, αυτοθυσίας και ανδρείας.

Οταν οι Ιταλοί αποφάσισαν να κατακτήσουν την Ελλάδα, ολη η Ευρώπη ήταν υπό τη κυριαρχία του Αξονα. Το ελληνικό μήνυμα, η άρνηση, το ΟΧΙ, ακούστηκε τότε ανεδαφικό, καταδικασμένο. Οι έλληνες όμως το υπερασπίστηκαν με το ίδιο τους το αίμα. Eλληνες, όπως ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης του οποίου τα κείμενα θα
απαγγείλουν σε λίγο τα παιδιά μας. Νομπελίστας, ποιητής, ναί, αλλά και ανθυπολογαχός στην Αλβανία.

Η Ελληνική Κοινοτητα, το παλαιότερο και μεγαλύτερο ελληνικό σωματείο στη Γαλλική επικράτεια, πλησιάζει τα εκατό της χρόνια. Ιδρυθηκε το 1923 και λειτούργησε ανελιπώς από τότε. Μόνο τα τεσσερα χρόνια της κατοχής σιώπησε.

Πολλοί από τους Ελληνες που βρέθηκαν στη Γαλλία, θύματα και αυτοί της Γερμανικής κατοχής, πήραν μέρος στην γαλλική αντίσταση κατά του κατακτητή. 

Είμαστε περήφανοι για αυτούς

Ο ρόλος της κοινότητας είναι η διάδοση και η διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικης παιδείας με την ευρύτερη έννοια, και η ενίσχυση των ελληνογαλλικών δεσμών. Στο πλαίσιο αυτό αντιλαμβανόμαστε τις εκθέσεις, διαλέξεις και ολες τις εκδηλώσεις που κάνουμε. Ιδιαίτερη φροντίδα μας είναι να διατηρήσουμε τον ελληνισμό στα παιδιά δεύτερης ή τρίτης γενηάς. Η σημερινή εκδήλωση μνήμης και τιμής στην ελληνική ιστορία απευθύνεται ιδιαίτερα στους νεώτερους.

Οσον αφορά την Ελληνική Εκπαίδευση στο Παρίσι, η κοινότητα είναι απαραίτητος παράγοντας σταθερότητας. Αισθανόμαστε βαθειά ευθύνη για την καλή λειτουργία των σχολείων, είμαστε πάντα στο πλευρό των καθηγητών και των οικογενειών και πλαισιώνουμε την λειτουργία των σχολείων με όλες τις εκδηλώσεις που συνεπάγεται αυτή. Θέλουμε τα παιδιά μας να μην στερούνται σε τίποτα σε σχέση με τα παιδιά των σχολείων της Ελλάδας.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το Κέντρο Ελληνικής γλώσσας, αναγνωρίζοντας τη σημασία του Παρισιού ως εξεταστικού κέντρου, μετά τις τεράστιες επιτυχίες στο πλαίσιο των εξετάσεων της Ελληνομάθειας, ανέθεσε στην Κοινοτητα την ευθύνη της διοργάνωσης του μόνου πτυχίου επάρκειας της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, του μόνου διπλώματος, διεθνώς αναγνωρισμένου για την επάρκεια της γλώσσας. Ως αναγνωρισμένο πλέον εξεταστικό κέντρο, περισσότερο
από άλλοτε δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα αυτό. Για να ευχαριστήσουμε τα παιδιά μας και να τους ευχηθούμε καλή πρόοδο, η Κοινότητα θα χαρίσει βιβλία, σε όσα παιδιά πήραν μέρος στις εξετάσεις και το κέντρο Ελληνικής γλώσσας τους δωρίζει αναμνηστικά bracelets. Σε λίγο θα γίνει και η απονομή.
 

 

Dimanche
8 novembre 2015
à 15h30

Commémoration du 28 octobre 1940
 

 

Des prix sont décernés  aux élèves ayant participé
à l’examen de Connaissance de la langue grecque

Participation des élèves avec
des danses et des poèmes

et la
 
Chorale hellénique
« EUTERPE »

Cocktail

 

Η πληθώρα των ελληνικών σωματείων δείχνει τη ζωτικότητα του ελληνισμού στο Παρίσι. Κατ αρχάς η αλλη ελληνική Κοινότητα του Παρισιού, η Κυπριακή Κοινότητα, που η παρουσία της είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνον για τον Κυπριακό

ελληνισμό αλλά για τον ελληνισμό γενικά με την οποία η κοινότητά μας έχει ισχυρούς δεσμούς και μια μακρόχρονη συνεργασία. Ευχαριστώ ιδιάιτερα τον πρόεδρό της κ. Ευαγόρα Μαυρομμάτη για την άψογη συνεργασία αλλά και την προσφορά του στις εκδηλώσεις της κοινότητά μας. Θέλω όμως να αναφερθώ και στο πλήθος των Ελληνικών σωματείων που υπάρχουν και δρούν στο Παρίσι και στην ευρύτερη περιοχή και θα ονομάσω μόνο μερικά από αυτά όπως : Το Λυκειο των Ελληνίδων, l’association des jeunes grecs professionnels, η ακαδημία χορών Παρθενώνας, η χορωδία Ευτέρπη, η Agocif στη Σαρτρουβιλ, ο ποδοσφαιρικός σύλλογος ΑΕΤΟΣ, ο Σύλλογος ελλήνων επιστήμονων που παραδίδει μαθήματα γαλλικών στους νεοφερμένους Ελληνες, οι χορευτικοί σύλλογοι Νησιώτης και Κύκλος, το Δύκτιο και πόσοι άλλοι… Θα ευχαριστήσω εδώ τους δύο χορευτικούς συλλόγους, το Λύκειο των Ελληνίδων και την Ακαδημία χορού Παρθενώνα για την μύηση στους ελληνικούς χορούς των παιδιών των Ελληνικών σχολείων. Κάθε Τετάρτη και Σάββατο δάσκαλοι από τον κάθε σύλλογο, είναι παρόντες στα σχολεία και 3 εβδομάδες πριν κάθε εθνική εορτή, πλαισιώνουν τα παιδιά να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο ποδαράκι ή στο καλαματιανό. Θα τους απολαύσουμε λίγο αργότερα. Βέβαια, όσοι γονείς επιθυμούν να δώσουν την δυνατότητα στα παιδιά τους να κάνουν πραγματικά μαθήματα ελληνικών χορών μπορούν να απευθυνθούν απευθείας στους χορευτικούς αυτούς συλλόγους. Θα βρήτε τους υπεύθυνους στο τέλος της εκδήλωσης μέσα στην αίθουσα.

Οι στιγμές που ζει ο ελληνισμός, είναι δύσκολες. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα εγκατάστασης νέων μεταναστών. Θα θέλαμε να ελαφρύνουμε τις δυσκολίες και να λειτουργούμε σαν ενα είδος ασπίδα προστασίας στις δυσκολίες που προκύπτουν. Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι ενότητα και ομοψυχία. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με ολους και να φανεί δραστήριος και ολοζώντανος ο ελληνισμός για να ευαισθητοποιηθεί το γαλλικό κοινό στο ελληνικό πρόβλημα.

Μόνη της η Κοινότητα, μόνος του ο κάθε σύλλογος δεν μπορεί να κάνει τίποτε.

Εχουμε αναγκη ο ένας από τον άλλο, εχουμε ανάγκη από αλληλοενημέρωση, συνεννόηση και συνεργασία. Θα μπορούσαμε να κανουμε μια καλή αρχή, συμβολική, να αρχίσουμε το 2016 κοβοντας ολοι μαζί τη πίττα...

Προτείνετε τις ιδέες σας, καντε μας προτάσεις, προσφορές εργασίας, σπίτια προς ενοικίαση και κάθε άλλη αγγελία, να εξυπηρετήσουμε τα μέλη μας και όσους απευθύνονται σε μας. Για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όλες μας τις υποχρεώσεις, η μικρή σας συνδρομή δεν αρκεί ! Εχουμε ανάγκη και από την ενεργή σας κινητοποίηση. Κάντε μας δωρεές απλόχερα, συμμετάσχεται τώρα στον χορό που οργανώνουμε το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στα Σαλόνια του ξενοδοχείου Le relais de la Gare de l’Est.
Είναι η μόνη εκδήλωση της κοινότητας όπου υπάρχει συμμετοχή στα έξοδα και ο μόνος τρόπος μέχρι στιγμής να μπορέσετε να μας βοηθήσετε με το αζημίωτο εφόσον θα περάσουμε όλοι μαζί μια υπέροχη βραδιά. Στο τέλος της σημερινής μας εκδήλωσης και όση ώρα θα σας προσφέρουμε το πλούσιο κοκτέιλ, που ετοίμασαν και προσφέρουν οι αδερφοί Μαυρομμάτης από την γνωστή σε όλους επιχείρηση τους, ο κ. Χαρκιολάκης από το Terre de Crète, ο κ. Τσιχλής από το CRETA GEL και η
κοινότητα, μπορείτε να πάρετε τα εισητήριά σας από τα μέλη του Συμβουλίου ή να κάνετε τις κρατήσεις των τραπεζιών σας.

Με την κίνηση αυτή, δίνετε την ευκαιρία στην κοινότητα να συνεχίσει να εκτελεί το έργο της με αξιοπρέπεια.

Σας ευχαριστώ

     

 

 

       
       

   

 
 

Page d'accueil