Ιστορία της Κοινότητας
 
 

Communauté Hellénique
de Paris et des Environs

Tel : 01 47 04 67 89

 

Ελληνική Κοινότητα
Παρισιού και Περιχώρων

Τηλ : 00 331 47 04 67 89

 

 

 

Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων

 

Η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού είναι ένας σύλλογος που λειτουργεί βάσει του νόμου 1901. Μέλη της είναι οι Ελληνες και οι Ελληνικής καταγωγής Γάλλοι. Η κοινότητα προωθεί την Ελληνογαλλική φιλία και οργανώνει σχολεία διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας για τα ανήλικα μέλη της καθώς και για ενηλίκους, που θέλουν να μάθουν τα νέα Ελληνικά. Η Κοινότητα οργανώνει εκθέσεις, σεμινάρια, προβολές ταινιών, που έχουν σαν στόχο να κάνουν γνωστούς τους Ελληνες καλλιτέχνες στο Γαλλικό κοινό.

 

Λίγη Ιστορία : Απο το 18ο αιώνα υπάρχουν αρκετοί Ελληνες εγκατεστημένοι στη περιοχή του Παρισιού. Εν τούτοις ο πρώτος σύλλογος Ελλήνων φτιάχνεται το 1923, όταν ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων της Μικράς Ασίας, κυνηγημένος απο τους Τούρκους, φτάνει στη Γαλλία. Πέντε περίπου χιλιάδες Ελληνες απο τη Σμύρνη, τη Κωνσταντινούπολη και τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας φτάνουν στο Παρίσι και εγκαθίστανται στην Belleville. Ο σύλλογος διαλύεται κατα τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και επανιδρύεται στις 17 Φεβρουαρίου 1946, μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ενα δεύτερο κύμα Ελλήνων φτάνει στη Γαλλία (1946-52), κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Το τέλος της αποικιοκρατίας στην Αφρική είχε σαν αποτέλεσμα την εγκατάσταση στη Γαλλία, πολλών Ελλήνων που βρίσκονταν στις χώρες αυτές (Αίγυπτος, Κεντρική και Βόρεια Αφρική). Στίς αρχές της δεκαετίας του 60, έρχονται σάν μετανάστες στη Γαλλία, ένας μικρός αριθμός απο Έλληνες, που πιάνει δουλειά στην αρχή στις μεγάλες βιομηχανίες. Τέλος, η δικτατορία των συνταγματαρχών, οδηγεί ένα μεγάλο αριθμό απο Ελληνες διανοούμενους στη Γαλλία, όπου βρίσκουν άσυλο και ελευθερίες, που δεν υπήρχαν πια στην Ελλάδα.

 

Η Κοινότητα περιλαμβάνει σήμερα περίπου δύο χιλιάδες οικογένειες και έχει σαν στόχο να φέρει κοντά της και τους Ελληνικής καταγωγής Γάλλους, που αν και έχουν χάσει τη χρήση της Ελληνικής γλώσσας, διατηρούν ακόμη την επαφή με τον Ελληνικό πολιτισμό. Η ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ενωση, η κατάργηση των συνόρων και η ισότητα των πολιτικών δικαιωμάτων αλλάζουν τη φύση της Ευρωπαικής και Ελληνικής μετανάστευσης στη Γαλλία. Οι μετανάστες είναι Ευρωπαίοι πολίτες, που έχουν γλώσσα και κουλτούρα διαφορετικές απο αυτές της χώρας στην οποία βρίσκονται.

 

 

 

 

Page d'accueil