Nikos Kouniniotis
L'Ambassadeur à la retraite a présenté son livre:
"sept mois pour le coup d'Etat et l'occupation"
 

 
 
     

Communauté Hellénique
de Paris et des Environs
Tel : 01 47 04 67 89

28 mai 2015  

Ελληνική Κοινότητα
Παρισιού και Περιχώρων

Τηλ : 00 331 47 04 67 89

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L'Ambassadeur à la retraite Nikos Kouniniotis a présenté
son livre : "sept mois pour le coup d'Etat et l'occupation",
à la Maison de la Grèce.

Présentation organisée par les Communautés Hellénique de Paris et des environs
et la Communauté Chypriote de France.

Επτά μήνες για το πραξικόπημα και την εισβολή
Υπουργείο Εξωτερικών: αγώνες  και αγωνίες τις τραγικές εκείνες ημέρες


Η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων και η Κυπριακή Κοινότητα Γαλλίας παρουσίασαν το βιβλίο του Πρέσβη επί τιμή, Νικολάου Κουνινιώτη, στο Ελληνικό Σπίτι, την Πέμπτη 28 Μαίου 2015, παρουσία του Θεοφιλέστατου Μητροπολίτου Ρηγείου κ.κ. Ειρηναίου, των Πρέσβεων της Ελλάδος και Κύπρου, κας Μαρίας Θεοφίλη και Μάριου Λυσσιώτη, του Προξένου της Ελλάδος στο Παρίσι κ. Ιάσωνα Κασσελάκη, του Προξένου της Κύπρου κ. Δώρου Δανέζη, των δύο πρόεδρων -της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και περιχώρων, κας Σέτας Θεοδωρίδου και της Κυπριακής Κοινότητας Γαλλίας, κ. Ευαγόρα Μαυρομμάτη - και πλήθος κόσμου. Η κα Θεοδωρίδου καλωσόρισε τους παρόντες και τους ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον τους προς τις εκδηλώσεις που προτείνουν οι κοινότητες και έδωσε τον λόγο στον κ. Μαυρομμάτη ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Κουνινιώτη για τα γεγονότα που περιγράφει στο βιβλίο του, γεγονότα τα οποία ο συγγραφέας κατέγραψε κατά την υπηρεσία του στο Τμήμα Κύπρου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και βάσει των οποίων φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα άγνωστα πράγματα και καταστάσεις, συμβάλλοντας έτσι στην  ακριβή συμπλήρωση τμήματος της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδος.

Η κα Μαρία Roblin, υπεύθυνη της πολιτιστικής επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού παρουσίασε τον συγγραφέα :
-Αγαπητά μέλη των δύο Κοινοτήτων, αγαπητοί φίλοι, καλησπέρα σας.

Σας ευχαριστούμε όλους θερμά για το αποψινό παρών σας στο Ελληνικό σπίτι, για την παρουσίαση από τον ίδιο τον συγγραφέα, Νικόλαο Κουνινιώτη, Πρέσβη επί τιμή - παρουσίαση στα ελληνικά - του βιβλίου του: Επτά μήνες για το πραξικόπημα και την εισβολή. Με υπότιτλο,
Ο Νικόλαος Κουνινιώτης γεννήθηκε στο Αίγιο. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή και το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Άρχισε την καριέρα του στην Διπλωματική Υπηρεσία το 1972. Διατέλεσε κατόπιν
Πληρεξούσιος Υπουργός το 1994 και το 1999.
Εκτός Ελλάδος, υπηρέτησε στο Γενικό Προξενείο Ν. Υόρκης, στην Πρεσβεία Μόσχας, στη μόνιμη αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Γενεύη και σαν Σύμβουλος Πρεσβείας στην Άγκυρα.
Ως επικεφαλής, υπηρέτησε στο Γενικό Προξενείο Γενεύης και ως Πρέσβης στη μόνιμη αντιπροσωπεία στην Δυτικο-Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες. Με την ίδια ιδιότητα, επίσης, στη μόνιμη αντιπροσωπεία στην ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση) ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ και στην Πρεσβεία Στοκχόλμης, με παράλληλη διαπίστευση στη Λετονία και τη Λιθουανία.
Στην Κεντρική Υπηρεσία, υπηρέτησε στην 18η Διεύθυνση Μελετών Προγραμματισμού, στην Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων (στοΤμήμα Κύπρου), καθώς και ως επικεφαλής του Τμήματος Τουρκίας, ως Διευθυντής Εθιμοτυπίας και ως Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων.

Εντρύφησε κατ΄εξοχήν στα θέματα του Κυπριακού, της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Άμυνας, με επικεντρωμένο ενδιαφέρον στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.
Τιμήθηκε με παράσημα.

Αφυπηρέτησε το 2007
Το βιβλίο, όπου κάθε λέξη στον τίτλο έχει τη σημασία και την βαρύτητά της, περιέχει, αν εξαιρέσουμε την εισαγωγή, τον επίλογο και τα παραρτήματα, επτά βασικές ενότητες και ανοίγει με τα συμβάντα της Δευτέρας 15 Ιουλίου του 1974 για να κλείσει δέκα περίπου μέρες αργότερα, με την εισβολή. Πολλά flash-back φωτίζουν τα γεγονότα που έζησε από κοντά ο Ν.Κ. σαν νεαρός διπλωματικός υπάλληλος, εμπλουτίζοντάς τα, και βοηθούν στην κατανόησή τους. Πρόκειται για εμπεδωμένη ιστορική αναδρομή, μέσω μιας προσωπικής μαρτυρίας.
Το κύριο και αποκλειστικό θέμα του – έξω από το ποιοι είχαν δίκιο και ποιοι άδικο, από οποιαδήποτε ηθική ή κριτική αξιολόγηση των πραχθέντων – είναι, σύμφωνα με τα λόγια του συγγραφέα, «η πολιτική που η στρατιωτική Αθήνα επέλεξε ανεπίσημα αλλά στην πράξη να εφαρμόσει απέναντι στη Λευκωσία και απέναντι στον Πρόεδρο, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, μέχρις ότου φτάσουμε στο προδοτικό πραξικόπημα που κατέληξε στην εισβολή.»

Δίχως να υπεισέλθουμε στην εξιστόρηση/αποκάλυψη περιστατικών και λεπτομερειών, θα θέλαμε απλά να υπογραμμίσουμε, εδώ, την τεταμένη, βαριά ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών, την αβεβαιότητα και τα ερωτήματα που προκαλούν τα αλλεπάλληλα γεγονότα και το σασπένς αστυνομικο-πολιτικού μυθιστορήματος που τα χαρακτηρίζει, γεγονότα δραματικά που θα καταλήξουν στην τραγωδία που γνωρίζουμε... Με μια τριάδα πρωταγωνιστών: το Υπουργείο Εξωτερικών, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και, βέβαια, την τότε Ελληνική Κυβέρνηση.

Αλλά για όλα αυτά, και με την ακρίβεια και τις λεπτομέρειες για τις οποίες μόνο ένας αυτόπτης μάρτυς «εκ των ένδον» μπορεί να εγγυηθεί, θα ήθελα να παρακαλέσω τώρα τον κύριο Κουνινιώτη να πάρει το λόγο.

Οι παριστάμενοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αφήγηση των γεγονότων από τον Νικόλαο Κουνινιώτη του οποίου το βιβλίο βρισκόταν στην διάθεσή τους για τους αναγνώστες που θα ήθελαν να εμβαθύνουν σε περισσότερες λεπτομέρειες και να κρατήσουν μια γραπτή ανάμνηση των συμβάντων. Η βραδιά έκλεισε φιλικά και ζεστά - όπως πάντα – γύρω από ένα ποτήρι κρασί κι έναν ιδιαίτερα ελκυστικό μπουφέ που προσέφερε ο κ. Μαυρομμάτης. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Page d'accueil