Journée de la Femme

 
 
     

Communauté Hellénique
de Paris et des Environs

Tel : 01 47 04 67 89

 

Ελληνική Κοινότητα
Παρισιού και Περιχώρων

Τηλ : 00 331 47 04 67 89

 

Journée internationale de la Femme


Dimanche 8 mars 2015,
à la Maison de la Grèce, à 16 heures


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Εορτασμός της Παγκόσμιας Hμέρας της Γυναίκας : Τιμώμενη η Όλγα Σαραντοπούλου


Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η Ελληνική Κοινότητα τίμησε την Ολγα Σαραντοπούλου, ως διακεκριμένη Ελληνίδα της διασποράς.
Ο εορτασμός έγινε στις 8 Μαρτίου στις 16.00 στο Ελληνικό Σπίτι, έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων παρουσία της πρέσβειρας της ΟΥΝΕΣΚΟ, κας Κατερίνας Δασκαλάκη, του Προξένου της Ελλάδας Ιάσωνα Κασελάκη, των εκπροσώπων της ΟΥΝΕΣΚΟ, Κατερίνας Στενού και
Ιριάνας Λιανάκη, της εκπροσώπου της Κυπριακής Κοινότητας Ελένης  Μουσουλός, της δημοσιογράφου Anne Gayet Turner, εκπροσώπου της Εκκλησίας, διακεκριμένων Ελληνίδων καλλιτεχνών και επιστημόνων και πλήθος κόσμου.
Με τη σειρά της η Ολγα Σαραντοπούλου θέλησε να τιμήσει την Ελληνική Κοινότητα Παρισιού, στην οποία προσέφερε ένα presse papier, που απεικόνιζε το πρώτο αθηναϊκό νόμισμα, όπως επίσης και την Σέτα Θεοδωρίδου, πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων, στην οποία προσέφερε μια καρφίτσα που απεικόνιζε την πανοπλία με αναπαράσταση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η ‘Ολγα Σαραντοπούλου είναι Διδάκτωρ Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης με ειδικότητα στην Ειδική παθολογία και στην Καρδιολογία στο Hôpital Européen Georges Pompidou του Παρισιού.
Γεννημένη στην Αθήνα και μεγαλωμένη στην Βιέννη, όπου η οικογένεια της μετοίκησε όταν ήταν δύο χρονών, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα Ελληνίδας της Διασποράς, ομογενούς δεύτερης γενιάς, επιστημόνισας, αλλά και γυναίκας που υπηρέτησε για πολλά χρόνια από διάφορες θέσεις τον απόδημο Ελληνισμό. Γραμματέας στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού από το 2003, είναι συγχρόνως Πρόεδρος Κύριος άξονας της ομιλίας της Ολγας Σαραντοπούλου στην Ελληνική Κοινότητα Παρισίου και Περιχώρων ήταν ο επαναπροσδιορισμός της θέσης της ελληνίδας γυναίκας στις νέες ανάγκες του απόδημου ελληνισμού.

“Οι ελληνίδες γυναίκες, πολίτες της Ευρώπης, πολίτες του κόσμου, με πολλαπλούς ρόλους στις κοινωνίες που ζουν και δημιουργούν, αποτελούν ισότιμα μέλη μιας παγκόσμιας κοινωνίας, με κατακτήσεις στο χώρο της οικονομίας, της πολιτικής, των επιστημών και των τεχνών, ενώ παραλληλα παραμένουν σύμβολο της μητρότητας και εγγυητές της ισορροπίας της ελληνικής οικογένειας της διασποράς. Οι ελληνίδες γυναίκες συμβάλλουν καθημερινά στον αγώνα για την ισότητα μέσα σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσα σε γυναίκες
κάθε φυλής και κάθε εθνικότητας, στον αγώνα για ίσες ευκαιρίες στη ζωή, στην παιδεία, στην υγεία.
Η ελληνίδες γυναίκες του εξωτερικού φέρουν το βάρος της δημιουργίας και διατήρησης του οικοδομήματος του Ελληνισμού σε κάθε γωνιά της γης όπου υπάρχουν Ελληνες, Οπου και αν ταξίδεψα,” τόνισε η ομιλήτρια,”όπου και αν βρέθηκα, οι ελληνίδες γυναίκες με έκαναν να νοιώθω περήφανη για το έργο τους, το δυναμισμό και τό πάθος τους. Από την Αμερική μέχρι την Αυστραλία, από την Αφρική μέχρι την Ουκρανία, συνάντησα γυναίκες που εργάζονται και συνάμα στηρίζουν τους άντρες τους και μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά τους την ελληνικη γλώσσα και τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού.”

Στην συνέχεια η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργοποίησης και αξιοποίησης των δικτύων της Ομογένειας, η οποία τα χρόνια αυτά, κυρίως της κρίσης, εχει στηριχτεί και συνεχίζει να λειτουργεί βάσει Αναφέρθηκε στην ανάγκη να δώσουμε φωνή στη νεολαία μας, να προσφέρουμε στα παιδιά μας
περισσότερες ευκαιρίες με την ίδρυση υποτροφιών, αλλά και με την ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των δικτύων των Ελλήνων επιστημόνων, επιχειρηματιών και πολιτικών.

Τόνισε την ανάγκη δραστηροποίησης του ΣΑΕ σε υγιείς βάσεις είτε την επανίδρυση ενός παγκόσμιου φορέα που θα λειτουργήσει ως μοχλός αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ομογένειας, με βασικό στόχο να ανταποκριθεί η ελληνική πολιτεία σε καίρια αιτήματα όπως η απόδοση δικαιώματος ψήφου, το θέμα της ελληνόγλωσσης παιδείας, της φορολογίας αποδήμων, της εκδοσης Ταυτότητας Ομογενούς, της επαναφοράς των συντάξεων παλλινοστούντων, κ.α. και η διεύκολυνση της καθημερινότητας του απόδημου Ελληνα σε ότι έχει να κάνει με τις επαφές του με το ελληνικό Δημόσιο.
Ο φορέας αυτός θα συντονίζει τις ζωτικές δυνάμεις των Ελλήνων του εξωτερικού στην προώθηση της Παιδείας και του Πολιτισμού και στην διατήρηση της συναισθηματικής βιωματικής σχέσης του Ελληνα της δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με την Ελλάδα.

“Το μεγάλο στοίχημα για όλους μας είναι να μετατρέψουμε την δύναμη που διαθέτουμε σε επένδυση για το μέλλον και για τη συνέχεια του Ελληνισμού, να επαναδιαπραγματευτούμε την θέση μας στον κόσμο, να  επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας με την Ελλάδα, δημιουργώντας μια αμφίδρομη σχέση αλληλοϋποστήριξης και αγαστής συνεργασίας, αλλά και η πατρίδα θα πρέπει να συμπεριλάβει στη στρατηγική της για το μέλλον της Ελλάδας τον απόδημο Ελληνισμό. “

Ο εορτασμός έκλεισε με μουσική πιάνου από την Ε. Φρεζύνσκι και γύρω από παραδοσιακά εδέσματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

Page d'accueil