Ημέρα Μνήμης
της
Γενοκτονίας του
Ποντιακού Ελληνισμού

 
 
     

Communauté Hellénique
de Paris et des Environs

Tel : 01 47 04 67 89

 

Ελληνική Κοινότητα
Παρισιού και Περιχώρων

Τηλ : 00 331 47 04 67 89

 

 


La Communauté Hellénique de Paris et des environs

τιμά την Ημέρα Μνήμης της
Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού
και
σας καλεί στη διαδικτυακή παρουσίαση
στα ελληνικά, του βιβλίου της
 


Γιώτας Ιωαννίδου
 

   

Την Τετάρτη, 19 Μαΐου η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού απέτισε Φόρο Τιμής και Μνήμης στη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (1919), την καθιερωμένη ημέρα μνήμης του γεγονότος, προσκαλώντας την Γιώτα Ιωαννίδου να μιλήσει για το βιβλίο της Σοχούμ (εκδ. Αιώρα) –και Exils στη γαλλική εκδοχή του, καθότι μεταφράστηκε στα γαλλικά από τις εκδόσεις Monemvassia.

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Σέτα Θεοδωρίδου, με μια σύντομη ιστορική αναδρομή, αρχίζοντας από την ιστορία τω Ποντίων μετά τη διάλυση του βυζαντινού κράτους και φθάνοντας έως την αποφράδα ημέρα της 19ης Μαΐου του 1919.

Μετά από την παρουσίαση της συγγραφέως και μια γρήγορη επισκόπηση του θέματος και της γένεσης του Σοχούμ από την Μarie Roblin, η Γιώτα Ιωαννίδου μάς διηγήθηκε γιατί ήταν για κείνη επιτακτική η ανάγκη να γράψει αυτό το βιωματικό μυθιστόρημα– βιβλίο μιας ζωής, μιας οικογένειας. Όπως τo όνειρο που έδωσε το σινιάλο της εκκίνησης, το διάβασμα της ιστορίας όπου ρίχτηκε κυριολεκτικά, τις μαρτυρίες που έφερνε μέσα της και που έπρεπε να αναβιώσουν.

Έχοντας ευχαριστήσει θερμά την Ελληνική Κοινότητα για την πρόσκληση που της έκανε αυτή την τόσο εμβληματική ημέρα, και με εμφανή συγκίνηση– αναπόφευκτη–αλλά και με δεξιοτεχνία, εναλλάσσοντας αναμνήσεις, αποσπάσματα που μας διάβαζε, ιστορικά ντοκουμέντα (χάρτες και φωτογραφίες), μουσικά διαλείμματα που χρωμάτιζαν και ρύθμιζαν την ομιλία της, η Γιώτα Ιωαννίδου ολοκλήρωσε την παρουσίαση του βιβλίου της που έκλεισε με τον πυρρίχιο χορό στους Ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα. Και με την επιβεβαίωση ότι, εφόσον κρατάμε ζωντανή μέσα μας τη μνήμη των ανθρώπων, έχουμε νικήσει το θάνατο,
Η Simone Taillefer, εκδότρια και μεταφράστρια του Σοχούμ, μίλησε για την ιστορία της Μονεμβασιάς– το πραγματωμένο αποτέλεσμα της αγάπης της για την Ελλάδα και τη λογοτεχνία της –και για τη συνάντησή της με το βιβλίο της Γ.Ι.
Η βραδιά παρατάθηκε με ερωτήσεις, συζήτηση και ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και ενθυμήσεις των παρόντων στην εκδήλωση.
Ευχαριστούμε την Γιώτα Ιωαννίδου για τη ζεστή και φιλική παρουσία της.
Marie Roblin

voir la vidéo : https://youtu.be/9INT0nn-mLs  

 

 


 

 


 

 

                                                                                                                                                    

 

 

Page d'accueil